Janne IJmker

Janne IJmker (1962) woont in Hasselt. Is getrouwd en moeder van vier kinderen. Janne werd geboren in 1962 in het dorpje Tiendeveen, een plaatsje dichtbij Hoogeveen. Ze groeide op in een gezin met vijf kinderen. Kort na haar geboorte verhuisden haar ouders naar Utrecht en toen ze zeven jaar oud was naar Houten. Janne houdt van lezen én vertellen.  Ze ziet dit als een opmaat naar het zelf gaan schrijver. Ze begon met jeugdboeken. Als schrijfster van jeugdboeken werd ze bekend met Mijn vriend Samuel. Met dit boek won ze in 2004 de prijs Het Hoogste Woord. Verder schreef ze Verdwenen vaders en De toverfluit. Ook met haar boek Verdwenen vaders won ze de prijs Het Hoogste Woord.

In 2004 begon ze met het schrijven van een volwassen-roman. Als romanschrijfster brak ze door met Achtendertig nachten. Een bericht in de krant over opgravingen bij Assen op de plaats van een voormalig galgenveld waarbij de naam van Elsjen Roelofs vermeld stond maakten dat ze dit boek schreef. Elsjen doodde haar man door rattenkruit door zijn eten te strooien. Janne IJmker vertelt het verhaal van Elsjen. Met dit boek kreeg ze de publieksprijs op de BCB-beurs in 2007. Ze schreef ook Afscheid van een engel.

IJmkers nieuwste boek, Wij hadden het leven lief is een roman die op dezelfde feiten berust als Mijn vriend Samuel. De inhoud is gebaseerd op waargebeurde feiten uit WO II. Als boerenmeisje ontmoet Riekie een joodse dwangarbeider uit een werkkamp in de buurt. De vriendschap die ontstaat wordt ruw verbroken als Samuel onverwacht naar Kamp Westerbork moet.
Jaren later interviewt Riekie’s dochter haar moeder over het leven in oorlogstijd. Veel gegevens kan de interviewer terugvinden, maar het herinneringsvermogen van de moeder blijkt niet altijd betrouwbaar.

 

Janne IJmker

 

Vind meer over Janne IJmker op haar website http://www.janneijmker.nl/

Volg Janne IJmker op facebook: https://www.facebook.com/janneijmker

Boeken